|Realizacja| House 27.1 – czarny dom na polskiej wsi

Teren specjalnej ochrony siedlisk Natura 2000, park krajobrazowy “Dolina Bystrzycy”, malowniczy, dziki i urokliwy teren w okolicy Wrocławia, w skład którego wchodzą jedne z najbardziej zróżnicowanych gatunkowo lasów w Europie, dopełniony rozległymi łąkami. Z drugiej strony bliskość stolicy Dolnego Śląska wraz ze wszystkim, co oferuje: szkoły, kina, muzea, galerie, wydarzenia kulturalne. Doskonałe miejsce, do którego można uciec z miejskiego zgiełku, zarazem nie odcinając się od niego całkowicie.

Dom zgodny z naturą

W takim otoczeniu mieliśmy przyjemność zaprojektować dom dla czteroosobowej rodziny. Inwestorzy doskonale zdawali sobie sprawę z wyjątkowości i kruchości środowiska, w którym przyjdzie im zamieszkać. Tak powstał dom, który łączy wysoką jakość użytkowania z minimalnym wpływem na środowisko, pozwalając jego mieszkańcom na obcowanie z otaczającą naturą. Efektem naszych wspólnych prac jest projekt House 27.1, a następnie dom, nazwany przez portal homify ‘czarnym domem na polskiej wsi’.

Niby stodoła, ale nowoczesna

Zwiedzanie domu zacznijmy od zewnątrz. Archetyp budownictwa jednorodzinnego, jakim jest bryła na rzucie prostokąta z dwuspadowym dachem, chętnie nazywany po prostu ‘stodołą’, urozmaicony został dwoma symetrycznymi lukarnami. Okraszony nowoczesnością w postaci płytek włóknocementowych i urozmaicony tradycjonalizmem w postaci drewna elewacyjnego, skutecznie wyróżnia budynek wśród okolicznych zabudowań. Upływający czas, powodujący patynowanie modrzewia syberyjskiego, z którego powstała elewacja i taras, również będzie miał niebagatelny wpływ na odbiór budynku.

Wnętrze pełne kontrastu

Miejscem, w którym wejdziemy do wnętrza domu House 27.1, nie będą drzwi frontowe, a salon, gdzie szerokie na 876cm przesuwne okno minimalizuje granicę miedzy wnętrzem domu a jego otoczeniem. Od wczesnej wiosny do późnej jesieni ta granica zupełnie się zaciera – wnętrze domu i ogród stają się dla mieszkańców jedną ciągłą przestrzenią. Jest ono również przyczyną wprowadzenia do salonu i kuchni dużej ilości naturalnego światła, jednocześnie kadrując widok na zakrzewiony ogród i lasy parku krajobrazowego.

Dom wita gości kontrastem. Okno, będące progiem strefy wewnętrznej, jest zarazem granicą czerni elewacji, za którą panuje wszechobecna biel. Rozświetla ona wnętrze, pozwalając również na ekspozycję pozostałych elementów wystroju – obrazów, grafik i roślin. Będąc kolorem uniwersalnym, nie ogranicza wnętrza do jednej aranżacji, umożliwiając domownikom swobodną i nieskrępowaną zabawę formą, kompozycją i kolorystyką domu.
Parter to kondygnacja całkowicie przeznaczona integracji mieszkańców. Salon z kuchnią i jadalnią, tworzą otwartą przestrzeń o powierzchni ponad 60m2. Stają się centralnym punktem domu, gdzie toczy się jego życie i każdy z domowników może znaleźć miejsce dla siebie, również dzieci.

Światło, wszędzie naturalne światło!

Kontynuując podróż po domu, dotrzemy do schodów, które także nie są dziełem przypadku. Pozbawienie ich podstopnic pozostawia przestrzeń otwartą, pozwalając na wykorzystanie światła wpadającego przez okno salonu do oświetlenia drogi na poddasze. To natomiast jest strefą prywatną domowników, dostosowaną do potrzeb czteroosobowej rodziny. Mieści się tam sypialnia z prywatną garderobą, łazienka i dwa pokoje dziecięce. Utrzymana została idea wszechobecnej bieli – jest to kolor dominujący we wszystkich pomieszczeniach, pozwalając na odpowiednie doświetlenie pomieszczeń.

Kilka słów o technologii

Jednym z najważniejszych wymagań Inwestorów była ekologia. Dom powstał w technologii szkieletu drewnianego ze struganego drewna konstrukcyjnego suszonego komorowo. Cechuje się bardzo dobrymi parametrami izolacyjności przegród, jednocześnie zapewniając odpowiedni mikroklimat wnętrz. W domu zastosowano płyty gipsowo-włóknowe, zawierające celulozę pochodzącą z recyklingu oraz farby o zerowej zawartości lotnych związków organicznych. Wszystko po to, aby dom był dla jego mieszkańców zdrowy i ekonomiczny, a zarazem nieobciążający natury.

Przy doborze źródła ogrzewania zasady były podobne – energooszczędność oraz ekologia stosowanych rozwiązań. Zdecydowano o montażu powietrznej pompy ciepła, wykorzystującej w 75% energię odnawialną z powietrza i w 25% energię elektryczną. Efektywnie grzeje, chłodzi i zapewnia ciepłą wodę użytkową domownikom.

więcej o pompach ciepła : https://dompp.pl/pompa-ciepla-dolne-zrodlo-ciepla/

Prawidłową wentylację w budynku zapewnia wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. Dostarcza ona świeże, filtrowane powietrze do każdego pomieszczenia, jednocześnie usuwając z nich powietrze zużyte. W okresie grzewczym wspiera system grzewczy, odzyskując energię cieplną z powietrza wywiewanego i przekazując ją do powietrza nawiewanego, natomiast w okresie letnim w podobny sposób wspomaga system chłodzenia.

W efekcie tych działań parametry domu stały się zbliżone do standardu domu energooszczędnego. Opracowane świadectwo charakterystyki energetycznej budynku określiło zapotrzebowanie na energię pierwotną na poziomie 56,81 kWh/m2rok, w tym:
-ogrzewanie i wentylacja : 13,48 kWh/m2rok = 23,72%
– ciepła woda : 11,34 kWh/m2rok = 19,96%
– chłodzenie + urządzenia pomocnicze : 32,00 kWh/m2rok = 56,32%
Współczynniki przenikania ciepła U wynoszą odpowiednio:
– ścian : 0,141 W/m2K
– dachu : 0,156W/m2K
– podłogi na gruncie : 0,134 W/m2K

architekt : Renata D. Majchrzak

aranżacja wnętrz : koncepcja Inwestorów

zdjęcia: Piotr Spigiel – https://www.facebook.com/piotrspigiel/

projekt : 2011r.

projekt w wersji murowanej : https://dompp.pl/projekty-domow/house-27-1/

Oznaczone , , , , , , , , , , , , , , , ,